Lidl i Biedronka na koniec weekendu rozdają cukier za darmo. Można się nieźle obłowić

Dodano:
Cukier Źródło: Shutterstock / lumpy sugar

Jeśli robisz domowe przetwory, bez wątpienia latem zużywasz cukier na kilogramy. Cukier można wykorzystać do robienia dżemów, konfitur, soków, syropów, ale też owocowych nalewek. Wiedzą o tym duże sieci i w wakacje kuszą klientów promocjami na słodki kryształ. Tym razem identyczne oferty mają dwie konkurencyjne sieci: Lidl i Biedronka. W obu do soboty 23 sierpnia można zgarnąć dużo darmowego cukru.

Jak dostać darmowy cukier w Biedronce?

Oferta Biedronki na darmowy cukier to promocja 5+5 gratis. Dotyczy kilogramowych opakowań cukru marek: Diamant, Sweet Family, Królewski i Polski Cukier. Regularna cena kilograma cukru to 2,89 zł. W promocji średnio za każdą paczkę wyjdzie o połowę mniej, czyli 1,45 zł za kilogram cukru.

Promocja jest przeznaczona dla klientów, którzy posiadają kartę lub aplikację Moja Biedronka (są darmowe). Obowiązuje też limit: to 20 opakowań cukru (10 kilo gratis) dziennie na jedną kartę Moja Biedronka.

Jak dostać darmowy cukier w Lidlu?

Oferta Lidla to niemal bliźniacza promocja. To również oferta 5+5 gratis. Dotyczy cukru w kilogramowych opakowaniach marek Polski Cukier i Kuchnia Lidla.pl. Cena regularna tych produktów jest identyczna jak w Biedronce, czyli 2,89 zł. Oszczędność będzie więc taka sama.

Aby dostać cukier za darmo trzeba mieć aplikację Lidl Plus i aktywować przy kasie odpowiedni kupon. Tu też obowiązuje limit: to 10 darmowych opakowań cukru (do koszyka trzeba włożyć 20) na kupon.

Jak prawidłowo przechowywać cukier?

Jeśli robisz duży zapas cukru, korzystając z marketowych promocji, warto poznać kilka zasad właściwego przechowywania tego produktu.

Cukier, podobnie jak sól, należy do tych produktów spożywczych, które nie mają daty trwałości. Możesz więc trzymać ten produkt jak długo, jak chcesz. Nie oznacza to, że nic z cukrem się nie może stać – niewłaściwie przechowywany cukier może nabrać wilgoci i się zbrylić. Nie jest to jednak wada, która sprawia, że nie można go używać. Aby cukier pozostał sypki, należy go trzymać w suchym miejscu. Jeśli twoja kuchnia lub spiżarnia jest wilgotna, najlepiej przełożyć opakowania z cukrem do szczelnego pojemnika do przechowywania. Można także przesypać cukier do takich pojemników.

Największym problemem dla cukru są szkodniki, przede wszystkim mole spożywcze. Jeśli mole zalęgną się w cukrze, nadaje się on do wyrzucenia, dlatego jeśli wiesz, że mole mogą się pojawić w twojej kuchni, najlepiej zamknąć cukier w szczelnych pojemnikach.

Źródło: smaki.pl, Biedronka, Lidl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...